Barnevogn – Test, tips og kjøpeguide

Sist oppdatert: 12. oktober 2018


Barnevogn – Test, tips og kjøpeguide

En barnevogn er beregnet til å ha lang levetid og blir som regel brukt til flere barn. Den er hyppig i bruk og er normalt utsatt for hard behandling og slitasje ved at den brukes ute i vær og vind, på ulike veier og underlag, inn og ut av bil, buss eller tog, opp og ned trapper osv.

Krav til en barnevogn

Vognens sikkerhet er avhengig av at den tåler denne belastningen. Med barnevogner mener vi ulike typer vogner beregnet på barn fra 0-3 år, bagvogn, kombivogn, sportsvogn eller trille og paraplytrille. Vognen skal ha gode bremser som er lette å bruke. Det skal være selvjusterende brems eller sperre på et hjulpar. Bremsen skal kunne holde barn og vogn i slak oppoverbakke uten at den ruller eller sklir.

Sperrene på hjulene skal ikke gå opp når du f.eks. støter i fortauskanten. Vognen skal ha god fjæring. Skarpe og spisse deler, løse smådeler og åpne rør skal ikke finnes. Det skal være fester til sikkerhetsseler i vognen. Ved bruk av seler skal disse sitte tett til barnets kropp, og må kunne reguleres etter som barnet vokser, slik at barnet ikke vikler seg inn i dem. Vognen skal ha gode bremser

La barnet sitte trygt, slik velger du babystol.

Dypvogn og kombivogn

Barnevogn Stokke Xplory Foto: Stokke

Festeanordningene som holder bagen på plass, må være solide. Om et feste løsner skal de andre holde bagen på plass. Vognen skal ha ekstra sikring mot sammenklapping. Vognen skal være stabil. Stabiliteten blir dårligere hvis du har søskensete eller tunge bærenett på håndtaket. Plasser derfor tyngre ting i kurven under vognen i stedet.

Sportsvogn, trille

Sportsvognen eller trillen skal ha stropp mellom bena, så barnet ikke glir ut. Vær også oppmerksom på at barnet kan krype ut og bli sittende fast mellom midtstopper og side.

Kilde: DSB

 

Du liker gjerne...