Bilstol – Test, tips og kjøpeguide

Sist oppdatert: 12. oktober 2018


Bilstol – Test, tips og kjøpeguide

Babykrybbe

Dette er en løsning som anbefales for spedbarn. Tester har vist at de aller minste kan få pusteproblemer og for lavt oksygennivå ved å sitte lenge oppreist. Dette gjelder spesielt for de som er født for tidlig og som ennå ikke har oppnådd en normal fødselsvekt, dvs ca 3 kg og inntil ca 50 cm lengde. Disse kan ikke anvende babystol, derfor er en babykrybbe den eneste sikre løsningen. Babykrybber monteres alltid sideveis og med netting.

Babystol

En babystol er beregnet på barn opp til 13 kg (0 – 12 mnd) og en lengde på inntil ca 90 cm. De fleste nyfødte kan starte med bruke en babystol og dermed hoppe over babykrybben. Babystol må alltid monteres mot kjøreretningen og husk en veldig viktig ting, den må aldri monteres foran en aktiv airbag. Dere må enten deaktivere airbagen (kontakt verksted) eller plassere babystolen i baksetet. Barnets rygg tar igjen skade av å sitte lenge i stolen, men korte pauser anbefales på lange reiser. De ulike produsentene har forskjellige løsninger for å feste stolene. Noen festes med bilens egne belter, andre med på egen base. Det finnes også en festeløsning med navn isofix (se egen artikkel).

Småbarnstol

Er barnet mellom 9 og 18 kilo (mellom ca 10 måneder til 4-5 år og en lengde på inntil 100 cm) er småbarnstol den rette løsningen. Det finnes tre typer småbarnsstoler,  de som monteres mot kjøreretningen, med kjøreretningen eller begge deler (kombistol). Trygg trafikk anbefaler montering mot kjøreretningen (helt til barnet er fire år). Stolene festes med bilens egne belter eller isofix-løsningen (se egen artikkel).

Beltestol

Brukes fra barnet er ca 15 kg og til så lenge barnet får plass i stolen ( 135 – 150 cm og ca 35 kilo). En beltestol er tilpasset til barnets kropp og gjør at barnet sitter riktig selv om det sovner. Beltestolene monteres alltid med kjøreretningen og festes enten med bilens egne sikkerhetsbelter ellermedisofix-løsningen.

 

Det kan være fristende å unngå bruk av beltestol og isteden sette barnet i bilens sete med en ekstra pute under. Dette anbefales ikke fordi beltestolen, blant annet gjennom en sterk seterygg, har stor betydning for barnets sikkerhet ved en ulykke. Stolen gir også god hodebeskyttelse, spesielt ved sidekollisjoner.

Hvorfor plassere barnestolen bakovervendt?

Bilens sikkerhetssystem (belter, seter, airbager osv) er tilpasset voksne personer. Barn er mindre og tåler også mindre. De er derfor mer utsatte ved en ulykke, bilen er ikke ”laget” for dem. Derfor bruker vi ulike typer barnestoler, avhengig av barnets størrelse.

Store krefter i sving

Ser du en video av en kræsjtest som viser hvordan et barn slenges fremover i bilens kjøreretning. Vi snakker om store krefter, og det eneste som stopper disse kreftene om stolen er montert i kjøreretningen er bilbeltet. På et barn blir dette en enorm belastning.

Bakovervendt sete

I tillegg er barnets hode proporsjonelt større i forhold til kroppen sammenlignet med voksne personer. Ved en ulykke vil derfor barnets nakke bli kraftig belastet. Barn er også mykere i kroppen og skjelettet tåler langt mindre påkjenning sammenlignet med for voksne.

Snur du setet andre veien slik at barnet sitter mot kjøreretningen får du en mye større flate (barnets kropp) å fordelene kreftene på. Belastningen på barnets hode og nakke fanges opp av barnesetets rygg og hodestøtte. Belastningen reduseres kraftig.

Dokumentert sikkerhet

I Europa er det vanlig å snu setet til fremovervendt posisjon når barnet er ca ett år, i Norge tre til fire. Ser man på statistikken for barn skadet i bilulykker er det relativt like tall for Norge og resten av Europa. Fra ettårsalderen, når man slutter med bakovervendt sete i Europa og fortsetter i Norge, blir tallene dramtisk forverret i Europas disfavør. I Europa skades dobbelt så mange barn i bilulykker i alderen 1-4 år, sammenlignet med Norge.

Se video:  http://www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA

Plustest – en garanti for barnas sikkerhet i bilen

Plustesten er den mest omfattende testen av barnestoler for bil ( opp til 25 kg ). Testen gjennomføres av Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige. Plustesten er mer omfattende enn den lovpålagte EU-godkjenningen ECE Reg. 44. Testen er frivillig for barnestolprodusentene.

Nakke og hode

Det spesielle med testen er at den fokuserer på beskyttelsen av barnets nakke og hode. Skader på nakke og hode er de vanligste skadene på barn som har opplevd bilulykker. Med en Plusgodkjent barnestol kan du være trygg på at barnet ikke utsettes for stor belastning i nakke/hode ved en kollisjon.

Plasseres hvor som helst

En Plusgodkjent stol må også være EU-godkjent.En barnestol tåler forskjellig belastning avhengig av hvor og på hvilken måte den plasseres. En Plustestet stol angir alltid den minste vekten den er godkjent for i forhold til plasseringen. Er den godkjent for 25 kilo for montering mot kjøreretningen og for 18 kilo montert i kjøreretningen er stolen merket med ”godkjent for maks 18 kg”. Det betyr at stolen kan plasseres hvor som helst og for eller i mot kjøreretningen om vekten ikke overstiger den angitte.

Trygg Trafikk anbefaler å velge et barnesete som er godkjent etter den nye plustesten.

Bør du kjøpe et brukt barnesete?

Kan du stole på et brukt barnesete?

Så lenge setet er i orden er dette en god løsning, godt behandlede seter varer lenge.

Det viktige er at du sjekker at setet virkelig er i orden, det er ikke alltid så enkelt.

Et sete som har vært med i en kollisjon vil kunne ha blitt sterkt svekke, blant annet gjennom materieltretthet.

Sjekk dette før du kjøper et brukt sete:

–       Stolen må være uten tydelig skader

–       Hold deg til kjente merker

–       Unngå svært gamle stoler

Det er fordel å kjenne stolens historikk, kjøp helst av noen du kjenner eller stoler på.

Isofix – festesystem for barneseter.

Systemet er standardisert og de fleste biler som selges i dag er utstyrt med dette systemet. Systemet består av spesielle fester (isofix-fester) som er plassert på ytterplassene i baksetene.

Noen biler har systemet montert også i passasjersetet foran. Systemet brukes alltid i kombinasjon med bilens sikkerhetsbelter samt støtteben og toppfeste (standard i de fleste biler).

Denne løsningen krever at også stolen du skal montere har isofix-fester. Her finnes det ulike typer, og dere må sjekke om det setet dere kjøper passer i bilen dere har (dette vil butikken/produsenten opplyse om).

Isofix er en trykk og sikker løsning som anbefales av samtlige trafikksikkerhetsinstanser.

 

Du liker gjerne...