Nå blir det enkelt å skanne negativer og dias.

Sist oppdatert: 3. april 2020


Nå blir det enkelt å skanne negativer og dias.

De fleste norske hjem er fulle av negativer og diasbilder fra den analoge fotoepoken. Nå er det derimot digitale løsninger som gjelder, ikke minst i forhold til å kunne se på og distribuere bildene på en enkel måte. Så langt har det vært litt kronglete og komplisert å skanne dias og gamle bilder. Nå har endelig Kodak lansert et verktøy (Kodak Scanza) som gjør det til en lek å konvertere ditt analoge fotoarkiv til en mye mer praktisk digital løsning.

Kodak Scanza film og bildeskanner er virkelig en revolusjon innen praktisk bildeskanning. På sekunder gjør du et gammelt negativ eller dias om til en jpeg-fil. Du kan skanne film i formatene 110, 126 og 135 samt film (super 8). Det hele lagres på et minnekort. Utrolig enkelt og greit. Bildestørrelse/sensor er på 14 megapiksler.

Genialt for dias

Det ligger noen millioner dias rundt i norske hjem som ikke har vært sett på årevis og mest sannsynlig aldri mer vil bli sett. Hovedårsaken er mangel på diasfremviser. De finnes nesten ikke lenger i handelen, og hvem vil investere i slik teknologi. Det ender gjerne med at man tar med de viktigste bildene til en fotoforretning for fremkalling. Dette fungerer greit, men koster mye. De fleste har mange bilder, og ikke alle er så viktige at de rettferdiggjør en stor kostnad med konvertering hos ekstern leverandør.

Hvordan fungerer Kodak Scanza?

Negativene eller diasbildet legges inn i en holder som skyves inn i skanneren. På en stor og tydelig fargeskjerm ser du en forhåndsvisning av bildet. Her har du mulighet til å foreta enkle justeringer av farger og korrigere lyset i bilder som er for lyse eller for mørke. Deretter trykker du på en knapp og vips er bildet lagret som et jpeg-fil på minnekortet. Enklere kan det ikke bli.

Skanneren fungerer uavhengig av en datamaskin. Det betyr at du enkelt kan ta den med for å skanne bilder hos andre (veier bare 460 gram). Kanskje noen andre i familien har negativer liggende som skal digitaliseres?

Du kan fort bli populær som eier av en Kodak Scanza.

Du sparer masse tid

Kodak Scanza er så enkel å bruke at det endelig er realistisk at du kan få digitalisert og ryddet opp i alle dine gamle bilder. Komplisert og treg skanning har satt en stopper for dette tidligere, nå er det håp.

Prisen nå i starten ligger på i overkant av 2.000 kroner.

SB

Du liker gjerne...