Bilbatteri – Test, tips og kjøpeguide

Sist oppdatert: 3. april 2020


Bilbatteri – Test, tips og kjøpeguide

Når gradestokken synker under null blir bilbatteriet satt på prøve. Kulden reduserer batteriets effekt. Lave temperaturer gjør i tillegg motoren tyngre å starte. Er batteriet i dårlig stand vil den første frostnatten ofte føre til at batteriet slutter å virke.

Hva kan du gjøre for å holde batteriet i orden?

1. Ekstra lading

Bilens dynamo lader batteriet under kjøring, noe som er tilstrekkelig for at batteriet fungerer normalt.

Allikevel anbefaler fagfolk å vedlikeholdslade batteriet med jevne mellomrom. Det kan du gjøre selv ved å anskaffe en batterilader. Nærmeste bensinstasjon eller verksted kan også hjelpe deg.

Har batteriet vært flatt, dvs helt tomt for strøm, vil batteriet ikke bli ladet 100% gjennom lading under kjøring. Skal batteriet lades til 1005 styrke må det lades med batterilader.

2. Kontroller ladingen

Før vintersesongen bør du sjekke om dynamoen lader tilstrekkelig. En svak dynamo vil før eller siden føre til tomt batteri. Dynamoen får du kontrollert på et bilverksted. Kontrollen tar bare ett par minutter. Sjekk også om dynamoreimen er stram nok. En reim som slurer medfører dårligere lading.

Her er noen råd til deg som skal kjøpe nye dekk.

3. Hold batteriet rent

Er batteriet skittent må det vaskes. Batteriet vasker du med vanlige bilvaskemidler. Du trenger ikke bekymre deg for kortslutning, batteriet tåler en vask.

Den viktigste grunnen for å rengjøre batteriet er å unngå såkalt krypstrøm. Krypstrøm oppstår når batteripolene kommer i kontakt med skitt på batteriet. Dette foregår uten dramatikk, men reduserer levetiden på batteriet. Smør fett på batteripolene.

Slik holder du resten av bilen ren og pen.

4. Kontroller kontaktene

Ledninger og kontakter må være hele og isolert. Den oppstår litt irr på kontaktpunktene, det tærer på metallet og må fjernes. Sjekk også at kontakter og ledninger er godt festet.

5. Sjekk batterivesken

Er batteriet ikke av typen vedlikeholdsfritt må nivået på batterivesken måles. Vesken skal dekke batteriplatene du ser inne i batteriet. Bruk destillert vann til å etterfylle. Bruk hansker og unngå søl på hud og øyne.

Tekst: Sture Bjørseth

Planer om å investere i skiboks? Se kjøpeguide.

Du liker gjerne...