Bilpleie og bilpleieprodukter – Tips og gode råd

Sist oppdatert: 3. april 2020


Bilpleie og bilpleieprodukter – Tips og gode råd

Her er en oversikt over ulike typer bilpleieprodukter som gjør vedlikeholdet enklere og mer effektivt.

De fleste større produsenter av bilpleieprodukter har et stort og innholdsrikt produktsortiment, kontakt den enkelte eller se på produsentens nettside, der finner du det meste. Denne guiden gir kun en oversikt og skal gi deg ideer til hva du kan bruke for pleie egen bil.  Følg også produsentenes instrukser for bruk av disse produktene.

Før vask

Bruk eget middel for fjerning av insekter som sitter godt fast. Olje, bensin, tjære og asfalt fjernes med avfettingsmiddel.

Vasking

Det finnes egne rengjøringsprodukter for vinduer og egne for vinyl, gummi og plast. Disse midlene gir nytt liv til falmede gummilister og plastdetaljer.

Bilen vaskes med bilshampo.

Etter vask

Lakkrens: Med jevne mellomrom bør lakken renses. Dette gjøres med lakkrens og gjøres før polering.

Rubbing: Er lakken matt kan den slipes ned ved hjelp av voks med slipemiddel.

Voksbehandling: Poleringsvoks som beskytter og gjør lakken blank. – Hurtigvoks: sprayes på og tørkes lett av – Tradisjonell voks: påføres for hånd, skal tørke og pusses av. – Voks med fargepigment: Finnes i alle hovedgrupper av farger og gir frisker opp fargen i lakken.

Etter voksbehandling: Det finnes middel som forsegler lakken. Forseglingen danner en hinne på lakken og gir ekstra god beskyttelse.

Låser: Bruk låsolje, særlig vinterstid.

Gummilister: Det finnes produkter som gjør listene myke og hindrer at de fryser om vinteren (dør/bagasjerom).

Felger: Bruk felgrens om felgene er veldig skitne, f.eks av bremsestøv. Bruk felgbørste.

Dekk: Eget renskjøringsmiddel for dekk. Dekksidene kan påføres et glanse middel som gjør at dekkene er helt nye ut.

Interiør/tekstiler/seter: Bruk flekkfjerner/skum for vanskelige flekker i setene. Skinn/seter: Bruk eget middel for vask/rens av skinnseter. Plast: Det finnes spesialprodukter for plast og vinyl. Påføres med svamp, spray eller våtservietter.

Vinduer: Det finnes ulike typer vindusvask/rens. Det finnes også vindusvak som reduserer duggprodukter.

Har din bil registerreim? Ikke glem bytte!

Motorrom

Motorvask bør helst skje på en bensinstasjon med oljeutskiller og aldri ved brønn eller nære vann.

Før vask

Dekk til elektriske komponenter og forgasser.

Vask

Motor og motorrom vaskes med motorvask. Dette sprayes/pumpes på og spyles av med varmt vann.

Etter vask

Spray elektriske komponenter med eget middel som fjerner fukt.Vask aldri en varm motor. Motorvasken vil ikke gi et optimalt resultat og motoren kan i verste fall skades.

Slik holder du rutene frost og duggfri

Klar sikt er en forutsetning for god trafikksikkerhet. Dugg er et stort problem på mange biler, men du kan redusere problemet.

Hold rutene rene

Bilrutene skal vaskes med et middel beregnet for dette. Du skal ikke bruke de samme vaske midlene som du bruker på vinduene hjemme. Bilrutene utsettes for en helt annet type skitt og må vaskes deretter. Trafikkfilm er det største problemet og legger seg både på inn- og utsiden.

Bilen må holdes tørr og ren

Fukt medfører dugg og dårlig sikt. Gulvmattene må holdes tørre og rene selv om det ikke er enkelt på vinteren. Er det mye vann på gulvet medfører det dugg. Er bilen full av tomme kaffekopper og rask og rot øker også fuktproblemet.

Kupeluften må holdes tørr

Fuktig luft i kupeen fører umiddelbart til dukk på vinduene. Det første bud for tørr luft er å sørge for god ventilasjon. Airconditionanlegget kan brukes som ”lufttørrer”. Sørg for at ventilasjonsanlegget ikke er tett, f eks tette filter. Alternativt kan du kjøre med vinduet litt åpent.

Hvordan pusser du opp slitte skinnseter

Skinnseter krever ekstra behandling for å holde skinnet mykt.

Skinn er et levende naturmateriale og må behandles deretter. Skinnet tar fort til seg flekker, det blir tørt og kan lett skades av sollys. Skal skinnet bevare sitt flotte utseende og gode egenskaper må det vedlikeholdes. Bilseter i skinn er ikke noe unntak.

Oppfarging gir ”nye” seter

En metode å gi nytt liv til slitne skinnseter på er å farge de. Det finnes fargestoffer som farger opp de slitte partiene i skinnsetene. Fargen trekker ned i skinnet og smitter ikke. Selv rifter og skader kan dekkes over og skjules. Swizzwax er navnet på en behandlingsmetode som får mye skryt i tester.

Finner du den rette fargen?

Finner du ikke den rette fargen blant de 22 standardfargene som Swixwax leverer kan du få laget en spesialblandet farge som matcher skinnet i setene. Det holder at du sender inn en liten bit av skinnet (eller en del hvor skinnet er festet, f.eks net akkestøtte). Fargen måles og den rette fargen blandes.

 

Hvordan foregår behandlingen/fargingen

1. Rens skinnet

Skinnes renses med en vanlig skinnrens. Rens også godt i sprekker og skader i skinnet. Er det sprekker med frynsete kanter kan disse slipes med fint våtslipepapir, 600 – 800 dyppet i eddikvann.

2. Avfetting

Skal fargen få et optimalt feste må skinnet avfettes. Dette gjøres enkelt ved å skrubbe setene med lighterbensin.

3. Fargingen

Fargen påføres med svamp. Fargen må ”jobbes” inn i skinnet. Fargen må tørke i ca to timer mellom hver runde. Det holder med 3-4 runder, avhengig av skinnets tilstand.

4 Etterbehandling

Setene settes inn med et skikkelig pleiemiddel (Leather Milk anbefales). Dette påføres med svamp og skal tørke i ca fem timer. Deretter tørkes setene godt med en ren klut. Noen avslutter med elefantvoks for optimalt resultat. Elefantvoksen lager en sterk hinne.

Settet fra Swisswax koster ca 600 kroner.

SB

Du liker gjerne...