Hvilke biler / motorer har registerkjede?

Registerkjede eller registerreim (tannreim)? Et stort tema når det gjelder bil, spesielt bruktbil. Årsaken er at både kjede og reim har en svært viktig funksjon i motoren, de synkroniserer kamaksel og veivaksel. Det betyr at åpning og lukking av ventilene (styres av kamakselen) er synkront med stemplenes posisjon (styres av veivakselen).

Når en registerreim eller et registerkjede ryker blir ventilene stående stille mens stemplene fortsatt er i bevegelse. På de fleste motorer fører dette til at stemplene treffer ventilene og det komplette (og kostbare) motorhavari er et faktum.

Det finnes noen motorer hvor et brudd på kjede/reim ikke fører til motorskader.

Registerreimen driver også vannpumpe og oljepumpe.

Hva koster det å bytte registerreim?

 

Hva er best, registerreim eller registerkjede?

En registerreim må skiftes, vanlig intervall er cirka 100.000 km (sjekk for din bil). Et bytte koster mellom fem og femten tusen kroner. Et bytte er arbeidskrevende, ofte må flere komponenter på motoren tas ut. Det er også vanlig å skifte vannpumpe og reimens støttehjul, noe som blir noen tusen ekstra. Det hele må også justeres.

Registerkjedet skal vare hele motorens levetid og skal ikke byttes.

 

Mye problemer med registerkjedene

Et problem som faktisk er overraskende vanlig er at registerkjedene som skal vare evig svikter. Det som skjer er at kjedet strekker seg og dermed hopper over på tannhjulet. Dette fører på de fleste bilder til motorhavari. Tyske biler som Audi, VW og BMW har hatt store problemer med dette på flere modeller.

Hvor finner du en oversikt over biler som har registerkjede.

Vi har lett etter en slik liste, men det er ikke lett å finne. Den beste listen vi fant er fra engelske HonestJohn, den finner du her.

Bør du investere i bilalarm?

SB

You may also like...