Akvarium – Tips og kjøpeguide

Sist oppdatert: 3. april 2020


Akvarium – Tips og kjøpeguide

Det første du må tenke på er hvor du skal ha akvariet og hvor stort du kan ha. Husk at akvarier er tunge og underlaget må klare vekten. En bør også sette seg litt inn i hva det vil si å ta vare på et akvarium, hvor mye arbeid som trengs hver uke og se om det virkelig er noe du har tid til. Det er ikke alle som vet hvor mye arbeid det faktisk ligger bak et velfungerende og flott akvarium.

Hvilken størrelse skal du velge?

Velg så stort akvarium som mulig innenfor de rammer du har. Et stort akvarium er mye enklere å holde rent enn et lite. Vannkvaliteten er vanskeligere å styre i et lite akvarium. I et stort vil de justeringene du gjør føre til langsommere endringer og det er lettere å ha kontrollen. Du har også flere fisketyper å velge i.

Det anbefales at akvariet er på minst 100 liter. 50 liter og oppover fungerer også. En størrelse under 50 liter gir mange av problemene som er typiske for små akvarier.

Anskaff et effektivt filter

Vannet pumpes kontinuerlig gjennom filteret. Vannet renses, men blir også tilført bakterier som finnes inne i filteret. Disse bakteriene bryter ned giftstoffer i vannet og er derfor viktig. Filteret bør være så stort som mulig og av god kvalitet for å unngå komplikasjoner. Hold deg til de kjente merkene.

Kjøp fiskene når akvariet er etablert

Det er viktig at akvariet får tid til å etablere riktig vannkvalitet og bakterieflora. Derfor skal du ikke kjøpe fisker sammen med akvariet. Vent til akvariet er klart til å ta i mot fiskene. Vær tålmodig! Hvor skal akvariet plasseres?

Akvariet er med vann veldig tungt.

Det første er derfor å anskaffe et stødig bord eller stativ. Dyrebutikker har vanligvis et godt utvalg og kan evt. skaffe spesielle modeller. Unngå steder med sollys og trekk. Fiskene liker ikke lyder, unngå derfor en plassering nær dører. Husk at pumpen lager litt støy (svak dur).

Hva trenger du til oppstart?

Selve akvariet bør det være litt størrelse på. Noen tror kanskje at det er lettest å starte med de minste akvariene, men det er faktisk omvendt. Desto større akvariet er, desto lettere er det å få det til å fungere skikkelig. I de små akvariene er det også veldig begrenset hva man kan ha oppi, og antallet er minimalt. Så for førstegangs akvarium anbefales fra 60 l og oppover. Helst opp mot 100 l hvis en har mulighet.

I dag er det ofte akvariepakker, der du får akvariet samt pumpe, varmekolbe, belysning i en og samme pakke. Det kan være veldig blandet kvalitet på det som følger med i disse pakkene. Juwel sine pakker har jeg veldig god erfaring med. De er rimelige og har god kvalitet på utstyret. Det som varierer mest i disse forskjellige pakkene er kvaliteten på pumpa. Noen sirkulerer vannet veldig bra, mens andre såvidt beveger på vannet. Dette er dessverre noe du ikke merker før du kommer hjem og har satt igang pumpa, men er du i tvil, så gå for Juwel produkter.

Dette trenger du for å starte

Akvarie, pumpe, varmekolbe, temperaturmåler, belysning (er som oftes i topplokket), sand, planter, aquasafe, vannverdi test, phverdi test og evt. noen steiner og røtter.

Hvilken type sand trenger jeg?

Hva du velger, er utifra din egen smak. Vil du ha mørk sand, eller lys sand. Selv synes jeg natursand er penest, da den kommer i mange farger og gjør det litt livlig i akvariet.

Hvilke planter bør jeg starte med?

Jeg anbefaler å starte med hurtigvoksende planter. De fleste hurtigvoksende planter er lette å få til. Det som også er fint med dem er at ettersom de vokser raskt, så kan en knipe av toppen og plante nedi grusen igjen. De slår fort røtter, og tilslutt så har du flere avleggere av den ene planten.

Hvilke tester skal jeg kjøpe?

Vannet her i Norge variere veldig i kvalitet. Noen har bra vannkvalitet, andre ikke. Fisker og planter er veldig følsomme for kvaliteten i vannet. Feks noen fisker må ha ph over 7 for å trives i akvariet. Så ph test er det greit å ha hjemme. Test ofte den første tiden. Når du har fått en stabil ph verdi, tester du bare av og til for å se om den evt synker eller stiger. Et annet problem kan være mengden nitritt i vannet. Er den for høy, vil fiskene ligge ved vannkanten og tilslutt dø. Grunnen er at nitritt spiser oksygenet i vannet. Hvorfor du har høyt nitritt nivå kan komme av feks for mange fisker eller for mye mating. Så en nitritt test er også greit å ha. Test hver dag i oppstarten, etterhvert tar du en test med gjevne mellomrom for å se at nivået holder seg lavt

Kan jeg ha noe dekor i akvariet?

Ja det finnes mye forskjellig dekor du kan ha. På de fleste dyrebutikker har de mange forskjellige ting du kan ha oppi. Feks gamle båtvrak, tønner, dinosaurer, ja det finnes mye rart. En annen ting er røtter. Røtter er fint hvis du har algespisere, da de får fiber i seg ved å gnage på røttene.

Det er også en fin gjemmeplass for fisker og så er de fleste veldig stilige. Hvis du skal ha en rot i akvariet, så er det viktig at du lar den ligge i vann i en ukes tid før du tar den oppi akvariet. I løpet av den uka vil rota farge av og fylle seg med vann slik at den synker. Så slipper du å få gult vann pga rota. Steiner er også en mulighet. Kjøp da steiner som er beregnet til akvarier. Noen steiner må også ligge i vann en stund før, slik at den fyller seg med vann og synker.

Akvariet og tilbehøret er i hus. Hva nå?

Først setter du opp akvariet der du vil ha det. Sett på plass pumpe og varmekolbe. Før du tar i sanden må denne vaskes godt i rennende vann. Det gjør du lettest ved å bruke en 10 liters bøtte (som ikke er brukt til noe annet) og heller oppi noe sand av gangen. Vask sanden til du ser at vannet blir klart. Det kan ta en stund, men det er viktig at du gjør det skikkelig. Når sanden er vasket så legg den forsiktig nedi akvariet. Når all sanden er på plass så er det tid for å fylle på vann. Bruk en 10 liters bøtte til det også. Gjerne et desilitermål i tillegg som gjør det lettere å få vannet over i akvariet. Før du begynner å ta vannet over i akvariet, må du tilsette Aquasafe. Den er nødvendig for å få en god kvalitet på vannet. Hvor mye du skal ha pr liter vann varierer fra merke. Les på flasken. Fyll først over/i pumpa slik at filtrene blir våte.

Fyll på til det er ca 1/3 med vann i akvariet. Nå kan du sette inn plantene. Fjern potta og ullen som ligger rundt røttene. Unngå å fjerne så mange røtter. De plantene som kan deles opp, kan du gjøre det med. Høye planter bakerst, og lave planter forran.

Når plantene er på plass, og evt dekor du vil ha oppi, så kan du fylle opp resten av akvariet med vann. Husk aquasafe!!

Akvariet er fylt med vann. Hva nå?

Nå kommer den store tålmodighetstesten. For at du skal få et velfungerende akvariet, må det stå uten fisk i 3-4 uker. Da oppretter du et bra bakterienivå i vannet, og filteret får kjørt seg inn skikkelig. Husk at både pumpe, lys og varmekolbe må stå på i disse ukene. Lyset skal stå på i max 12timer.

Akvariet har stått i 4 uker fra oppstart. Hva nå?

Når du har sjekka at alle verdier er gode, så kan du begynne å tenke på hva du vil ha i akvariet! En regel som er grei å følge er 1 cm fisk pr liter. Så har du 100 liter så kan du ha ca 100 fisk som er 1 cm i størrelsen.

Tekst: Sture Bjørseth

Du liker gjerne...