Downlights – Tips og kjøpeguide

Ikke kjøp kopier. Det finnes mange useriøse produsenter og leverandører av downlights. Kjøper du gjennom kjente forhandlere eller holder deg til kjente merker om du handler på internett løper du ingen risiko for å kjøpe dårlig kvalitet. Kjøper du fra internett eller fra ukjente selgere er risikoen stor for at du kjøper lamper som fungerer dårlig eller er brannfarlige.

Montere selv eller ikke?

Problemene oppstår først og fremst ved ettermontering. Downlights som bygges inn i boligen bygges er montert av fagfolk på en trygg og sikker måte. Profesjonelle montører brukes også kun godkjente kvalitetsprodukter. Verre blir det når hobbysnekkeren kjøper billige downlights på internett og monterer disse uten å ta hensyn til brannsikkerheten.

Hva kan gå galt?

Skal downlightene monteres i eldre tak er det ett par ting som er viktig. Taket må sjekkes nøye, støv og rot må fjernes. I tillegg må du kontrollere at de ikke kommer i kontakt med isolasjon osv. Downlights utvikler mye varme og det må være en trygg avstand alt som kan bidra til et branntilløp.

Ikke monter sterkere pærer enn lampen er godkjent for.

Monteringen bør overlates til fagfolk av flere grunner. Det er tryggere og gir bedre sikkerhet mot brann. Skulle downlightsene forårsake en brann og de ikke er forskriftsmessig montert, eller ikke av godkjent kvalitet, vil forsikringsselskapet kunne korte av erstatningen. Velg riktig lyspære.

Varmen tørker ut treverket.

En downlight avgir mye varme. Denne varmen tørker ut treverk og andre materialer rundt lampen. På sikt vil treet bli så tørt at det kan selvantennes på grader ned til 75 grader. For å unngå dette må det være luftrom rundt lampene, det må være en viss ventilasjon. Hvor mye som kreves for den enkelte modell står i papirene som følger med fra produsenten.

Montering i tak og vegger fører også til at fuktsperre plastikken blir brutt. Dette er veldig ugunstig for boligen og vil kunne skape et fuktproblem med råte som konsekvens.

Hva med skinner i taket?

En god og sikker løsning er å montere lampene på skinner i taket. Effekten blir den samme og det finnes mange lekre løsninger og design av takskinner med tilhørende lamper.

LED vil øke brannsikkerheten

LED lampene er på full fart inn i markedet og bransjen spår en kraftig økning fremover. LED lampene utvikler ikke varme og vil være et positivt bidrag til økt brannsikkerhet.

Tekst: Sture Bjørseth

You may also like...