Velg den beste dundynen for deg

Vi har sett nærmere på fordelene og bakdelene med dundyne, de vanligste typene dun ( gås, and og moskus ) samt det viktigste du skal vurdere når du skal velge ny dundyne. Utvalget er stort og du må regne med å bruke litt tid på å finne den rette dundynen for deg.

I denne artikkelen kan du lese om:

  • Hvorfor velge en dyne i dun?
  • Hvor varm skal dynen være?
  • Hva menes med bæreevne?
  • Kan allergikere bruke dundyne?
  • Hvilken type dun brukes i dun-dyner og puter?

Hvorfor dyne i dun?

Dun og fjær er naturlige materialer med unike egenskaper. For det første isolerer dun og fjær veldig godt. De legger seg på en måte hvor de sammen skaper rom for luft som igjen varmes opp og isolerer. For det andre har dun og fjær en unik evne til å dra til seg fuktigheten som kroppen produserer under søvn. Dette gir et tørt og lunt klima i sengen og er med på å skape gunstige betingelser for god søvn.

Hvor varm skal dynen være?

Større andel dun betyr en lettere og mer komfortabel dyne.

Avgjørende er temperaturen på soverommet og hvilken type du er (noen har lettere for å svette mens andre har lettere for å bli kalde). Sover du med vinduet åpent vil romtemperaturen påvirkes av utetemperaturen. Siden det er stor forskjell på sommer- og vintertemperatur er det ikke så enkelt å finne en allround dyne. Mange velger derfor en dyne for sommerhalvåret og en annen for vinterhalvåret.

De ulike produsentene har ulike betegnelser på hvor varm en dundyne er, det vanligste er å dele inn i tre kategorier, varm, medium eller sval, eller sommerdyne, vinterdyne og helårsdyne.

Hva betyr bæreevne

Når du skal studere de ulike modellene av dundyner møter du fort begrepet bæreevne. Bæreevnen er et tall som sier noe om hvor stor andel dun det er i forhold til fjær, det vil si hvor bra dunen isolerer.  Jo høyere andel dun desto høyere bæreevne.

Andelen dun avgjør både hvor varm dynen er (hvor godt den isolerer) samt hvor myk og behagelig den er. Dun isolerer betydelig bedre enn fjær og mye dun betyr mye varme. I praksis fører mye dun til en større mengde luft i dynen. Dun er også lettere enn fjær, det betyr at en dyne med høy bæreevne (høy andel dun) både er lettere og varmere enn en dyne hvor andelen fjær er større.

Dette betyr også at en vinterdyne med høy bæreevne vil være lettere enn en vinterdyne med lavere bæreevne, selv om begge er like varme. Du får også varme dyner med lav bæreevne, men disse er tyngre (mye fjær) og mindre spenstig/luftig enn variantene med høy bæreevne.

Bæreevnen er kvantifisert i en skala på 1-14. Jo høyere verdi desto høyere bæreevne. I handelen anses en bæreevne på 6-7 som et minimum og man vil ha en viss kvalitet.

En dyne med høy bæreevne vil også bevare egenskapene lenger, den faller ikke lite lett sammen.

Det er også vanlig å oppgi andelen dun i prosent, men det holder at du fokuserer på bæreevnen.

Dundyne anbefales for allergikere

Dundyner som er produsert på den rette måten avgir minimalt med støvpartikler og er derfor å anbefale også for allergikere. Vi tilbringer 30 % av livet under en dyne og at denne ikke bidrar til helseproblemer er viktig. Norges Astma og Allergiforbund godkjenner dyner som er å anbefale i forhold til allergi. Disse er merket med NAAF.

Egen dyne eller dele med andre?

Sover du i dobbeltseng er det mange grunner til å velge en dobbeldyne. Dere holder varmen bedre og mange synes en hel dyne er penere på sengen. Dette blir selvfølgelig veldig personlig og etter smak og behag. Det er også en trend at folk velger litt lengre dyner (220 cm) nå enn tidligere (200 cm).

Hvilke typer dun anvendes i dundyner?

Andedun: Dun fra and er forholdsvis små og gir ikke samme luftigheten i dynen sammenlignet med du fra gås, dunen legger seg tettere. Det betyr at dunen isolerer mindre og dynen må fylles med mer dun for å oppnå god varme, noe som gjør dynen tyngre.

Gåsedun: Dette er store kraftige dun som isolerer godt i forhold til vekten. Dyner med høy bæreevne har ofte en stor andel gåsedun. Dette er en den mest brukte typen dun i dyner, ikke minst på grunn av at dynens egenskaper varer lenger.

Moskusdun: Dette er dun av svært høy og stabil kvalitet.

Det er ofte vanlig å blande ulike typer dun for å oppnå bestemte egenskaper. Pris er også et tema, dun av høy kvalitet har en høyere pris enn enklere kvaliteter.

SB

You may also like...