Puter – komplett guide (Hode- og soveputer)

Har du planer om å kjøpe ny pute finner du mange gode råd og tips i denne guiden. En hodepute av god kvalitet som gir den riktige støtten til nakken er viktig både for søvnkvaliteten og for den generelle helsen i rygg- og nakkeregionen. Hvilken type pute gir best støtte, høy eller lav? Skal puten være fast eller myk? Hvor viktig er det med dunpute framfor andre materialer? Husk at puter også blir utslitte. Spørsmålene er mange, vi gir deg svar på de viktigste.

Når du har lest denne artikkelen skal du vite:

  • Hvorfor sovestillingen har betydning for valg av pute
  • Hvilke typer materialer lages puter av
  • Forskjellen på ulike typer fyllmaterialer
  • Fordeler og bakdeler med dunpute
  • Hvilke helseproblemer du riskierer ved bruk av feil pute
  • Hvordan du vasker en pute

I hvilken stilling sover du?

Valg av pute avhenger av hvilken sovestilling du har. Denne varierer i løpet av natten, men de fleste av oss har en sovestilling som dominerer, enten det er selvvalgt eller ikke.

Sover du på ryggen?

Dette er en god sovestilling som ikke belaster nakken, hode/nakke/rygg ligger i en stødig rett linje. Soving på ryggen krever ikke en høy pute, en tynnere og lavere modell er å foretrekke slik at du unngår en knekk i nakken og dermed får press på virvlene. Mange foretrekker dunpute, men det finnes også meget behagelige ergonomiske puter i blant annet skum-materialer som gir meget god støtte og komfort.

Sover du på siden?

Når du ligger på siden vil du få en ganske stor knekk eller bøy i nakken, hodet «henger» ned og du får en ugunstig linje mellom ryggsøylen og nakke/hode. For å kompensere for dette trenger du en høy, tykk og fast pute som gir god støtte. Innholdet i puten må være av type som ikke «flyter» rundt inne i puten. En dunpute med flere kammer gir bedre støtte enn en med kun ett kammer. 

Om du sover på siden er det spesielt viktig at du velger riktig pute for å sikre at nakken ikke blir unaturlig bøyd, du beskytter ryggen og nakken om du har riktig pute. En fordel med å sove på siden er mindre sannsynlighet for snorking.

Sover du på magen?

Mange foretrekker å sove på magen, men det anbefales ikke av kiropraktorer. Dette skyldes at nakkevirvlene blir utsatt for et stort press og du får en ugunstig vridning i nakken (du ligger på magen men vrir hodet til siden). Å ligge i en slik posisjon i time etter time natt etter natt vil på sikt kunne gi problemer i nakke og rygg.

Et triks er å velge en hodepute med en forhøyning som gir nakkestøtte, men som har en fordypning for hodet. En populær slik pute er TEMPUR® Ombracio. En unik design gir god støtte til nakke og hode og gjør det enkelt å puste når du ligger på magen. Denne puten kan også brukes for andre sovestillinger.

Mange av oss foretrekker å sove i ulike stillinger (gjerne ubevisst i løpet av natten) og foretrekker derfor en medium høy pute som ivaretar ulike stillinger på en grei nok måte.

Se også vår guide for kjøp av ny lampe.

Hvilket fyll skal puten ha?

Det finnes mange typer materialer for puter, men i hovedsak dreier deg seg om tre hovedkategorier.

Naturlig fyll

Dette er fyllstoffer som kommer direkte fra naturen. I denne kategorien er det fjær og dun som dominerer, dunpute går ofte igjen når det gjelder pute. Andre litt mer sjeldne materialer er ull og silke. Fordelen med naturlige stoffer er at de kommer fra naturen, de inneholder ingen kunstige stoffer og det betyr mye for mange, man ligger jo tross alt og puster nær puten bortimot 1/3 del av livet. Dunputer er veldig komfortable, myke og tar form etter hode og nakke. I tillegg drar dun til seg fukt.

Bakdelen er at slike puter ikke alltid gir tilstrekkelig hard støtte ved spesielle behov samt at innholdet har en tendens til å flyte litt rundt og bli klumpete med tiden.

Syntetisk fyll – fiber

Her finnes det mange ulike materialer og mange produsenter har sine egne materialkonsept som gir unike egenskaper. Et mye brukt materiale er polyester. Polyester er framstilt av plast (polymer). Avansert produksjon gjør det mulig å gi polyester (spesielt microfiber) flere lignende egenskaper som naturlige stoffer. I tillegg har polyester stor slitestyrke og tåler vask i opptil 60 grader (enkelte kan også legges i tørketrommelen).

Memoryskum – latex

Memory skum (enkelt oversatt betyr det «skum som husker») former seg etter hode og nakke og gir en svært gunstig stilling i tillegg til å redusere trykket mot nakken. Dette reduserer belastning på muskler og blodsirkulasjon. Utvalget av puter i memoryskum er stort.

Valg av dunpute

En egenskap med naturlige materialer som dun og fjær er at de flyter rundt i puten, det vil si at puten har ett kammer. Fordelen med en pute med ett kammer er at den formes bedre etter hode og nakke og dermed gir god støtte i sidene.

Bakdelen er at den kan bli flat og dermed for lav samt at den forandrer form i løpet av natten. Det kan også være litt irriterende når puten ristes i forbindelse med oppredning av sengen, det kan kreve litt innsats når du legger deg finne den rette formen på puten. Om dette er positivt eller negativt blir opp til den enkelte.

For å gi puter i dun og fjær en mere fast og stabil form har putene flere kammer. Fyllstoffet har dermed begrenset bevegelsesmulighet og puten holder formen bedre, den synker ikke sammen. Du kan velge mellom 2 til 4 kammer, alt ettersom hvilke egenskaper du er ute etter.

Er du allergisk anbefales det å velge en dunpute.

En annen fordel med dunpute er at dun fjerner fuktighet, noe som reduserer faren for midd. Midd er et mikroskopisk edderkopplignende dyr som trives i varme og fuktige senger (og puter). Midd er ikke farlig men kan fremkalle allergi. Symptomer på allergi er rennende nese, eksem og smerter i øynene.

Hvilke konsekvenser har en feil hodepute?

Tempur Ombracio, ergonomisk pute som gir deg bedre søvn og helse. Foto: Tempur

Sover du med en pute som ikke er tilpasset din fysikk og sovestilling risikerer du flere helseproblemer (husk at du tilbringer ca 30% av livet ditt med hodet på en pute). Vanlige plager er dårlig søvnkvalitet med påfølgende hodepine, mulig søvnapne og trøtthet. Nakke og skuldre kan bli stive. I tillegg er det større risiko for at du snorker.

Kort forklart dreier det seg om å ikke belaste kroppen unødvendig når du sover. Jo mindre belastning desto mindre problemer. Når du for eksempel ligger på siden uten god støtte til hodet vil hodet ha en vinkel i forhold til ryggen som er veldig unaturlig og belastende for nakken. Hode, nakke og rygg skal ha en rett linje.

Det samme gjelder om du sover med en for stor pute. Du vil her få en ugunstig knekk i nakken.

Vanskelig og skifte pute?

Puter er en vanesak og en ikke optimal pute kan også bli en vane, om helseproblemene ikke er altfor stor som følge av puten. Du kan trenge litt tid til å venne deg til en ny pute. Et triks er å bytte mellom å bruke den nye og gamle puten i en overgangsfase.

Slik vasker du hodeputen

Det er viktig å vaske puten med jevne mellomrom. Skifter du mellom sommer og vinterpute skal du alltid vaske puten når du legger den bort.

Puten skal du vaske to til fire ganger pr. år. Det gjør du enklest i vaskemaskinen. Alternativt kan du levere til rens på vaskeri, men det koster selvfølgelig en del.

Det første du skal gjør er å sjekke vaskeanvisningen på puten! Det finnes mange varianter og modeller og enkelte kan ha spesielle krav i forhold til vask. De fleste puter kan vaskes i 60 grader. 60 grader er også den temperaturen som skal til for å fjerne midd og sopp, og de trives godt både i pute og putetrekk.

Bruk vaskemiddel som er beregnet på dun og fjær (uten enzymer). Hvis ikke risikerer du at fettstoffene i dunen fjernes og at viktige egenskaper dermed reduseres.

En utfordring ved vask av dunputer (og dundyner) er at dun og fjær kan klumpe seg etter vask. For å unngå dette skal puten sentrifugeres slik at mest mulig av vannet fjernes. Deretter tørkes puten i tørketrommel. Det gir også gunstig bevegelse under tørkingen slik at man unngår at dunen klumper seg. Et triks er å legge ett par tennisballer i tørketrommelen sammen puten.

Det anbefales at du tar ut og rister puten hvert 20 minutt under tørkingen.

SB

You may also like...