Slik velger du rett sko

Skoene skal passe til din fot, din bruk og din stil. Er skoene for små går du rundt med vonde føtter, er de for store er de ubehagelige å gå med. Er de ikke tilpasset bruken kan de bli skadet eller fort slitt. Matcher ikke skoene din personlige stil har du et problem. Med andre ord, det er en del å tenke på før du kjøper nye sko.

Her er noen tips:

Prøv skoene nøye

Det første du skal gjøre når du har funnet ett par sko du liker er å prøve de grundig. Ta på de sokkene du skal bruke med skoene. Dette bør du tenke på allerede før du drar hjemmefra. Du kan eventuelt gamble på at skobutikken har et utvalg av prøvesokker, men dette er ikke alltid tilfelle. Etter min mening har det blitt mindre muligheter til å låne prøvesokker i skobutikkene.

Ta på begge skoene (venstre og høyre fot er ikke alltid lik) og snør igjen slik du vanligvis gjør. Gå litt rundt i butikken i noen minutter for å få følelsen av hvordan skoene passer, de skal være gode å gå i.

Hvor lange og brede skal sko være?

Du har sikkert vært borti tommelfinger trikset for å sjekke om en sko passer. Dette går ut på at du trykker ned tuppen med tommelfingeren for å kjenne hvor mye plass det er foran den tåen som er nærmest skoens forkant. Avstanden skal være cirka 1 cm. Du skal kunne bevege tærne.

Skoens bredde er riktig når den bredeste del av foten ligger lett inntil skoen uten at det er en glippe. Er det for trangt eller for stor glippe vil det gnage på foten. Det er viktig at foten har nok plass i hele skoen.

God støtte i hælen

Hvor mye støtte skoen gir i hælen avhenger av skotypen. Populære fritidssko av typen Vans har bortimot ingen støtte mens andre skotyper har god støtte. Det anbefales at sko som brukes mye skal ha god støtte i hælen. Dette gir en mer behagelig og tryggere gange samtidig som sidestøtten tar bedre vare på foten. Har du over- eller underpronasjon vil en sko uten god hælstøtte tillate at hælen sklir ut og nærmest deformerer skoen. På sikt vil dette skade føttene.

Materialvalg

Hvilke materialer skoen skal være laget av avhenger av hvilken bruk de er tiltenkt og hvor mye penger du er villig til å betale. Dyre sko kjennetegnes ofte ved at det brukes eksklusive typer skinn, for eksempel kalveskinn, som er ekstra godt bearbeidet. Rimelige sko har ofte kunstige materialer. Hva som er best avhenger av bruken, det er ikke alltid lær og skinn er det beste valget.

En fordel med materialer som skinn og lær er at de puster. Litt dyrere sko er også konstruert for å puste godt. Dette gir et bedre klima for foten. Tette sko i et kunstig materiale gjør at føttene etterhvert blir våte av fukt og svette.

Foret i skoen må ikke ha kanter og bretter som irriterer foten. Dette kjenner du med en gang når du prøver skoen.

Sålen bør være noenlunde skli sikker, også på vått underlag. Enkelte skomodeller, ofte rimelige, har en yttersåle av hard plast, livsfarlig om underlaget er glatt og/eller vått.

Innersålen skal være behagelig og myk. Det er en fordel om innersålen kan tas ut for vask og tørk.

Handle sko på internett?

Sko er ikke det enkleste å handle i nettbutikker siden du ikke har muligheten til å prøve skoen. Allikevel øker salget av sko på nettet. Du kan gjøre mange gode kjøp i forhold til i den lokale skobutikken. Du kan for eksempel bruke ulike prissammenligningstjenester for å sjekke prisen på en bestemt modell. Du kan også registrere interesse og bli varslet automatisk om prisen blir redusert. Dette er fantastiske tjenester som både gir deg et bedre utvalg av sko og til bedre priser.

Mange nettbutikker har generøse bytteordninger slik at du enkelt kan sende skoene tilbake for å bytte. Kjøper du merkevarer kan du stole på størrelsen. Har du funnet din størrelse med et skomerke kan du være nesten 100% sikker på at alle skoene i din størrelse fra dette merket passer deg.

Et triks er å prøve skoen i en fysisk butikk og deretter bestille på internett.

SB

You may also like...