Pris på takshingel? Legge selv eller benytte taktekker?
Prisen på takshingel liger på mellom 100 og 200 kroner /m2. Et hus med en grunnflate på 150 m2 og med en vanlig takvinkel på 27-28 grader har et takareal på cirka 200 m2.
Det betyr at materialkostnaden (kun takshingel) om du skal legge takshingel på egen hånd blir på mellom 20.000 og 40.000 kroner. Dette er betydelig rimeligere enn takstein, men er også en annet type tak og med noe kortere levetid.
Pris for å legge takshingel?
De fleste velger å sett bort oppdraget med å legge takshingel til en taktekker eller annen håndverker med riktig kompetanse. Å balansere på taket, klatre i høye stiger og bære tunge materialer ligger ikke for alle.
Prisen for å legge takshingel ligger på mellom 600 og 1200 kroner /m2 inkludert arbeid og materialer. Prisen bestemmes blant annet av hvor arbeidskrevende det enkelte taket er. Er det takvinduer, piper og utbygg blir arbeidet mer komplisert, det må klippes og tilpasses, slikt tar tid og gjenspeiler seg i pristilbudet du får.
Er taket kun to store flater går arbeidet raskt.
Taktekkeren har rabattavtaler med leverandørene, noe som du også profiterer på. Det er ikke smart å kjøpe takshingel på egenhånd før du engasjerer taktekker / håndverker.
Andre faktorer som er med å bestemme prisen er:
Bygningens plassering: Er det kronglete å komme til med løfteutstyr og stillas eller ligger bygningen lett tilgjengelig til.
Takets størrelse: Desto større takareal som skal legges jo lavere blir prisen pr. kvadratmeter. Det er en del faste kostnader som påløper uansett takets størrelse, for eksempel stillasbygging og transport av materialene. Det blir flere kvadratmeter og fordele disse kostnadene på om taket er stort.
Se komplett guide til nytt tak.
Skal du velge takshingel?
Takshingel er rimelig, lett og ser fint ut. Det er laget av en kombinasjon av asfalt, mineralfiber og skifergranulat som øverste lag.
Grunnen til at folk velger takshingel er:
- Lav pris – En kvadratmeterpris betydelig lavere enn takstein, både selve materialene og arbeidet med å legge taket.
- Veier lite – med en egenvekt på bare 8-9 kg/m2 passer takshingel ypperlig på eldre bygninger eller bygninger med tak som ikke er dimensjonert for vekten av takstein eller skifer.
- Passer på tak med lav vinkel – Har taket et takfall på ned mot 15 grader egner takshingel seg ypperlig. På tak med så lavt takfall kan ikke takstein anvendes, vannet renner ikke godt nok nedover taket. Sjekk med leverandøren i forhold til hvilken takvinkel takshingel kan anvendes på så slipper du å kjøpe feil. Gir du oppdraget til fagfolk vil de avklare dette i starte av prosessen.
- Enkelt å legge – Takshingel legges direkte på tretak eller også oppå eksisterende takbelegg. Kanten på takshingelplatene er belagt med klebefelt med ekstrem fest og som gir et tett tak rustet for all slags uvær. Legger du taket i kaldt eller stormfullt vær må du varme skjøtene med varmluftpistol for å få nødvendig mykhet i klebingen.
- Pent å se på – Takshingel gir taket et flott utseende. Mønsteret av plate som ligger på plate og overflaten i skifergranulat gir et solid og stilig uttrykk.
- Lang varighet – Takshingel er et sterkt materiale som varer i både 30 og 40 år.
Flere viktige fakta om takshingel
Ventilerer ikke på samme måte som takstein. Dette stiller større krav til hvor god ventilasjonen i taket er. Det anbefales såkalte kalde tak hvor det er god ventilasjon i yttertaket.
På bratte tak med en vinkel på over 45 grader er det nødvendig å spikre platene for sikre tilstrekkelig stødighet og heft. Akkurat hvor mange spiker, hvilken størrelse og hva som er viktig å huske må du ta rede på.
Derfor skal du velge asfalt i oppkjørselen.
SB