Hvordan pusse opp bad billig?

Skal du pusse opp badet så billig som mulig er det flere muligheter og grep du kan ta. Egeninnsats og rimelig materialvalg kan fort redusere prisen med 50.000 kroner.

 

Egeninnsats – gjør mest mulig selv

Arbeidstimer utgjør en stor del av kostnaden med å pusse opp bad. Derfor kan du spare mye ved å gjøre mest mulig selv. Det er flere ting du ikke kan/får lov til å gjøre selv på grunn av regler og normer samt i forhold til garantier for utført arbeid.

Husk også at når du gjør en del av jobben selv må du utvise stor aktsomhet slik at du ikke gjør feil som kan få alvorlige konsekvenser, for eksempel skade membranen som igjen fører til vannlekkasje.

 

Dette kan du gjøre selv:

Nedriving
Skal du foreta en total oppussing/renovering av badet må badet tømmes for interiør og møbler og evt. vegger åpnes eller fjernes. Dette kan du gjøre selv og du er forsiktig slik at ikke rør og lignende blir skadet. Rivejobben krever litt utstyr og det gjelder å ikke går for fort frem for å unngå skader.
Riving er også en fysisk anstrengelse, ikke minst å bære ut gamle fliser, baderomsmøbler og annet utstyr, spesielt om du bor i høyere etasjer i en blokk.
Rivearbeid og utbæring er enkle oppgaver du ikke trenger å betale håndverkere flere hundre kroner i timen for å utføre.
Du sparer ofte mellom 5.000 og 25.000 på å rive og bære selv.

Malearbeid
Maling av vegg og tak er enkelt å gjøre selv og krever ingen spesialkunnskap. Vær sikker på at du velger rett type maling, på bad og andre våtrom må du ha våtromsmaling.

Montere møbler og utstyr
Når rørleggeren er ferdig kan du selv stå for montering av baderomsmøblene. Her er det viktig at du ikke skader membranen. Det må være spikerslag i veggen slik at du har festmulighet uten å gjøre skade membranen. Dette må planlegges på forhånd sammen ansvarlig entreprenør/håndverker.

Akkurat dette med montering av møbler og utstyr på egen hånd i forhold til å kunne skade membranen er et komplisert tema i forhold til garanti på jobben. Enkelte rørlegger forlanger og montere alt selv for å kunne gi garanti, det er forståelig.

Du kan også bytte dør selv, det er tungt men enkelt.

Flislegging
På enkle flater kan du legge flisene selv.

 

Hva skal du IKKE gjøre selv:

Rørarbeid
Alt rørarbeid skal du overlate til rørleggeren. Dette gjelder både synlige og rør som skal bygges inn i veggen. Det samme gjelder kobling og forlenging av rør og vannførende slanger som står under trykk.

Membran
Badet må være 100% tett mot gulv og vegg og her er membranen helt fundamental. Dette kan du ikke gjøre selv, legging og bygging av membran skal utføres av fagfolk. Dette er også viktig i forhold til forsikringsoppgjøret. Har du selv stått for membran og rørarbeid og du får en vannlekkasje er ikke forsikringsselskapet så lett å ha med å gjøre.

Elektrisk anlegg
Dette er en jobb for elektrikere og noe du skal holde deg unna. Elektrisk arbeid på våtrom må være utført og kontrollert av fagfolk, kombinasjonen strøm og vann er potensielt farlig.
Sluk og nedløp

Dette må være tett slik at vann ikke trenger inn i og under gulv og mebran. Også dette er en jobb for fagfolk.

 

Velg rett tid på året for baderenoveringen

Når du henter inn en pris fra en rørlegger (eller håndverkere generelt) avhenger en del av prisen hvilken kapasitet denne har i øyeblikket. Er oppdragsmengden liten og det er ledig kapasitet vil prisen bli lavere, det gjelder å sikre seg oppdraget.  Når det motsatte er tilfelle blir prisen høyere.

Dette kan du dra nytte av når du skal får pusset opp badet så billig som mulig. Det viser seg nemlig at etterspørselen etter håndverkertjenester er størst i sommerhalvåret, fra mai til september. Velger du å pusse opp badet mellom oktober og april er det større sjanse for at pristilbudene du får blir lavere.

Du blir nødt til å planlegge nøye for å unngå forsinkelser.

 

Finn og velg rimeligere løsninger

Du kan spare mye på å velge rimeligere og enklere løsninger.

Unngå innbygging i vegg
Det er populært å bygge armaturen/blandingsbatteriet inn i veggen slik at kun vannkranen er synlig. Det samme gjøres med toalettene (vegghengt toalett), de bygges inn i veggen slik at toalettskålen står ut av veggen og det er åpent under, avløpet og vannbeholderen er bygd inn i veggen.

Dette er stilig og elegant, men det koster. Er målet å renovere badet rimelig er slike løsninger det første du skal kutte ut.

Ikke flytt på vask og dusj
Mange blir fristet av å flytte vask og dusjhjørnet i forbindelse med oppussing for å få en bedre utnyttelse av plassen. Dette er kostbart og ikke noe for deg som er ute etter en billig løsning.

 

Bruk rimelige materialer og produkter

Kutt ut flis
Du kan heller velge våtromspanel / baderomsplater på veggene. De finnes i mange flotte design, også med flisedesign. De ser moderne og trendy ut og koster mindre enn fliser, både i materialer og i arbeid.

Vinyl på gulv
Du kan også legge vinyl på gulvet istedenfor flis. Vinyl er betydelig mer attraktivt enn det var tidligere med bedre kvalitet og utallige muligheter når det gjelder design. Noen synes flis på gulvet tar seg betydelig bedre ut enn vinyl. Det blir smak og behag. Vinyl er i hvert fall rimeligere.

Få gode priser
Du kan spare mye ved å være våken på tilbud på baderomsmøbler og utstyr, prisene varierer veldig. Dette krever at du planlegger nøye slik at du har møblene klare når det er tid for montering. Ha en tett dialog med rørleggeren/entreprenøren om dette.

Du finner også baderomsmøbler av god kvalitet og til en fornuftig pris både på IKEA og byggevarekjeder som OBS bygg og ByggMax.

Når det gjelder armaturer og blandebatteri vil gjerne rørleggeren selv stå for dette av hensyn til garantier osv. Du kan ikke komme med rimelige og kanskje ukjente merker og forlange at rørleggeren skal bruke disse. Med baderomsmøbler er det enklere.  Rørleggeren har som regel et godt utvalg av armaturer du kan velge i fra, og har er det også kampanjer og tilbud innimellom. Spesielt om rørleggeren er tilknyttet kjeder som Comfort eller Varme & Bad (VB) er det ofte gode priser.

Fliser kan du også kjøpe på tilbud, eller du ta en sjekk på større kjeder som for eksempel Megaflis. Flis koster fra 150 kr/kvm til mange tusen kroner, her er det mye å spare ved å velge riktig.

 

Klare du deg med den absolutt enkleste løsningen ?

Du trenger ikke alltid sette i gang en stor og kostbar renovering for å få et «nytt» bad.

Enkle ting du kan gjøre for å badet litt freshere er:

  • Bytt speil
  • Nye baderomsmøbler, husl at de gamle kan males med topp resultat
  • Bytt toalett, det koster 2-3000 kroner
  • Bytt vask og blandebatteri (må gjøres av rørlegger, men koster ikke all verden og blir «som nytt»)
  • Mal vegger og tak
  • Mal flisene
  • Nye badehåndklær, med nye oppheng
  • Bytt ut kopper, såpeflasker og lignende med noe freshere
  • Nye bokser og kurver
  • Ny lampe?

Flere tips om oppussing av bad.

SB

You may also like...