Innendørs maling – hvilke typer finnes?

Oljemaling – tradisjonell

Dette er den tradisjonelle innendørsmalingen. Oljemaling dekker og fester godt, er sterk og varer lenge. Bakdelen er lang tørketid og sterk lukt. Malingen inneholder farlige løsemidler (white sprit) og brukes i stadig mindre grad.

Oljemaling – vannbasert

I denne typen brukes vann som løsemiddel. Det gir en mer miljøvennlig maling som ikke lukter og ikke avgir farlige gasser. Den har en slitesterk overflate og tørker raskt. En annen fordel ar at du kan vaske maleutstyret i vann.

Akryl/lateksmaling

I denne type maling er akryl brukt som bindemiddel. Malingen (som også kalles plastmaling) danner en hard og tett film og blir sterkere og mer holdbar enn vannbasert oljemaling. Akrymaling koster mindre enn oljemaling. Malingen kan tynnes ut med vann og inneholder ikke sterkt luktende løsemidler. Vær oppmerksom på at denne type maling avgir farlige gasser i tørkeprosessen.

Interiørbeis og lasur

Det finnes i hovedsak tre typer interiørbeis: oljebeis, treolje med pigmenter og vanntynnbar beis.

Lasur er tynn og gjennomsiktig od dekker bare delvis overflaten.

Lakk

Lakken forsegler overflaten mor skader og slitasje. Det finnes både vannbaserte og oljebaserte. Vannbaserte tørker hurtigere, slitestyrken er den samme. Lakk kombineres ofte med beis som underlag. Lakk finnes i mange farger (panellakk) og egner seg godt til ta vare på og fremheve nyanser og struktur i treverket.

You may also like...