Hva er forskjellen på retro og vintage?

Forskjellen veldig enkel å forklare. Retro er kopier og replika av produkter som en gang ble produsert. Vintage er ekte originale produkt fra en annen tidsepoke.

Retro handler om å skape

Retro er mer en stil enn en viss type produkter. Retrostilen henter inspirasjon fra produkter og stiler fra andre tidsepoker. Et retro objekt kan ha element fra ulike perioder, inkludert moderne tid. Retro innebærer derfor stor frihet i interpretering og form.

Typiske eksempler er en platespiller for LP i klassisk stil fra 60 tallet men med hypermoderne stift og formidling av lyd. Bilbransjen har også kastet seg over retro stilen. Fiat produserer modellen 500 og Volkswagen bobla, bilikoner fra 50- og 60 tallet fulle av moderne teknologi.

Klær er ofte gjenstand for retrodesign og her er det vanlig å dra inn element og detaljer fra ulike perioder og sette sammen til nye trendy retro objekt.

Vintage er ekte vare

Vintage er originale produkt fra tidligere perioder. Det hersker en generell enighet om at et produkt må være over 20 år gammelt for å kunne kalles vintage. Et objekt skal være over 100 år for å kunne kalles en antikvitet.  Litt forenklet kan vi si at vintage er fasen før noe blir en antikvitet, det vil si mellom 20 og 100 år. Vintage objekter har derfor en annen prismodell enn retro fordi hvert objekt er unikt og som regel i begrenset tilgang. Et retro produkt derimot produseres industrielt og har derfor en lavere pris.

Fretex er en populær butikk for den som liker vintage. Der finner du mange retro hverdagsobjekter og klesplagg uten å måtte blakke deg helt.

Både retro og vintage er interesser mange har som hobby og det er populært å kombinere de to stilene.

Det er mange fordeler med nye produkt og moderne teknologi, men hvorfor skal det se moderne ut?

Retro og vintage er i tiden og bra er det.

SB

You may also like...