Pris på takstein? Legge selv eller engasjere taktekker?

Det finnes to typer takstein, takstein i betong eller takstein i tegl. Betongtakstein er det billigste alternativet, tegl det dyreste. Prisen på betongtakstein av høy kvalitet ligger på mellom 300 og 600 kroner på kvadratmeter. Pris på takstein i tegl ligger på mellom 500 og 900 kroner. Det finnes billigere takstein, men hold deg til kjente merker som for eksempel Zanda og Benders. Det finnes også dyrere og mer eksklusive takstein, det blir et spørsmål om hvor ambisiøs du er og hvor stort budsjett du har.

 

Takstein på vanlig enebolig

Har du en bolig med en grunnflate på 150 m2 og taket har en vinkel på 28-29 grader (vanlig vinkel) vil tak-arealet bli ca. 200 m2 (Montèr).
Takstein (kun takstein) for dette taket i betong vil koste mellom 60.000 og 120.000 kroner. Samme tak med takstein i tegl havner på mellom 110.000 og 180.000 kroner.

 

Legge selv eller engasjere taktekker / takmontør?

De fleste setter bort jobben med å legge takstein til en taktekker eller annen håndverkerbedrift med den riktige kompetansen. Å bytte tak er et stort prosjekt og prisen for takstein utgjør bare en del av totalkostnaden.

Når du får en pris for oppdraget av en taktekker blir kostnaden for takstein lagt inn i totalprisen. Taktekkeren har også andre innkjøpsbetingelser og priser enn deg som privatperson.

Kostnaden for å legge nytt tak i takstein ligger på mellom cirka 1.500 og 4.000 pr m2. Prisen avhenger av flere faktorer som takets utseende, er det mange hjørner og elementer (f.eks takvindu) som krever ekstra arbeid, boligens beliggenhet i forhold til å bygge stillas og løfte takstein opp på taket osv.

Et tak på 200 m2 vil derfor ha en pris på mellom 300.000 og 800.000 kroner. Materialkostnaden, teglstein, vil utgjøre ca. 20%. Det er med andre ord totalt sett ikke all verden å spare på å velge billig takstein.

Disse prisene inkluderer ikke eventuelle utbedringer av undertaket.

Hva påvirker prisen på legging av tak?

 

Lave kostnader i et lengre perspektiv

Teglstein varer i 50 – 100 år og ser du kostnaden med nytt tak i dette perspektivet blir ikke regnestykket så ille. Husk også på at teglsteinstak ikke trenger nevnverdig vedlikehold, det holder med en årlig vask, mange tar dette annen hvert år. Velger du kvalitetsprodusenter vil muligheten for skader på taksteinene være svært liten.

Undertaket krever utskifting etter 20-30 år. Mange benytter sjansen til å skifte takstein i sammenheng med dette siden arbeidskostnaden er såpass stor.

 

Hvordan få beste pris på oppdraget?

Det finnes anbudstjenester som Anbudstorget og Mitt Oppdrag som formidler tilbud fra lokale leverandører, det kan ofte være en grei start for å få litt føling med markedsprisene hvor du bor. Det er jo også uforpliktende tilbud du mottar.

Takshingel er billigst, pris?

SB

You may also like...